måndag 28 april 2014

Dag 4 och bröd med Boel




I lördags var det dag 4 för Boel. Jag valde att mata Boel med 1 dl vatten och 1 dl bovetemjöl på morgonen, detta för att jag tänkte att jag skulle baka lite bröd. Efter att jag matat Boel har hon verkligen börjat leva och bubblar en massa.

Boel från sin bästa sida igår kväll (dag 5)






























Så till söndagen hittade jag ett recept på Mixwells hemsida som jag påbörjade på kvällen. Alltså fick surdegsgrunden stå ett tag och bubbla till sig.


Kladdig fördeg






























Första steget i receptet är ju att göra fördegen, gärna på kvällen så det kan stå över natten. Ett tips är att första blanda jäst och vatten för att se till att jästen verkligen löser upp sig. Det är lite svårare när man har kallt vatten så det behöver man vara noggrann med.

Fördegen på morgonen






























Så nu på morgonen var det bara att blanda i alla ingredienser med fördegen. Det låter så enkelt när man skriver det. Men det var kladdigt och jävligt. Jag valde att inte använda min köksassitent från 70/80-talet utan tänkte jag knådar med händerna. Alla har ju inte lyxiga prylar hemma. Det var så otroligt kladdigt! Jag valde då att slänga i lite extra mjöl för att få det lite mindre kladdigt och lättare att jobba med. Använder man en assistent kan jag tänka mig att man inte har lika mycket emot att det är kladdigt. Kanske får ge efter för köksassistenten nästa gång jag bakar. Jag fick tillslut ge mig då jag vet att brödet kan bli torrt om man har i för mycket mjöl. Det står ju i receptet att man ska hälla degen i jäskorgarna... Det är bra om man har förberett jäskorgarna innan man ger sig på att knåda degen för då slipper man tvätta händer emellan, eller så har man en snäll kompis till hjälp.

Kladdig deg






























Jag använde mig att min hemmagjorda variant av jäskorgar. Jag hade också i lite havregryn i korgarna för att få ett fint bröd =) Så nu står degen i kylen och imorgon på morgonen ska jag äta frukost med ett nybakat bröd! Den lilla krabaten i magen väcker mig vid ungefär 5-6 på morgonen så det blir lagom att ta ut degen då för att grädda den 2 timmar senare.

Nu kanske ni tänker "men hur mår Boel efter detta bakande?" Jo, så här blev det med henne. 175 gr surdegsgrund var ganska mycket så det var inte mycket kvar av henne när jag tagit det jag behövde. Så i ett försök att få henne att överleva har jag nu matat henne med 1 dl ljummet vatten och 1 dl bovetemjöl. Sedan får hon stå i utrymmet ovanför kylen till imorgon. Alltså får jag ett svar imorgon om hon fortsätter att leva och bubbla.


ca 1 cm kvar av Boel i burken innan matning


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar