Grunderna för surdeg

Här följer lite basic info för surdegsbakning. Längst ner listar jag alla surdegsgrunder jag gjort och lyckats med.

En liten ordlista

Ibland kan det bara lite otydligt med vad som menas med de olika orden som används när man bakar med surdeg. I vilket fall så tänkte jag skriva ner det jag menar med de olika benämningarna.

Surdegsgrund/grund/t.ex Alf/Berit: Detta är gruden som jag matar och alltid har i en glasburk i kylen. Det är detta man gör först innan man kan baka och när man bakar använder man sig av grunden. Den ser ut såhär.




Säg hej till Alf




















Fördeg: Detta är det första steget i själva bakandet. Man använder en del av grunden som man t.ex. blandar med mer mjöl och vatten och oftast låter stå ett tag (t.ex en dag eller natt).

Deg: Det kanske säger sig självt? I vilket fall så är detta den sista delen i bakningen. Det är slutprodukten som ska jäsa en sista gång och stoppas i ugnen och bli ett förhoppningsvis gott bröd.

Hoppas allt är lite klarare nu.

Att ta hand om sin surdegsgrund

För det första borde du ge din surdegsgrund ett namn. Det är ändå en burk med massa levande bakterier som förhoppningsvis ger dig gott bröd. Sno mina namn om du vill =)

Sedan är det bara att ta hand som surdegsgrunden som vilken levande varelse som helst. Mata den, ge den ett användningsområde och mycket mycket kärlek.

Det bästa sättet att försvara din surdegsgrund när du inte baka med den är i kylskåpet. Då behöver du mata den ungefär 1 gång i veckan. Det du matar den med är 0,5 dl av mjölet du skapat den på och 0,5 dl ljummet vatten. Blir den för stor är det bara att hälla bort en del och fortsätta matningen som vanligt. Tips är att skriva på den när du senast mata den om du är lika glömsk som jag.

När du väl ska baka med den så tar du fram den antingen på kvällen dagen innan eller morgonen samma dag, matar den med 1 dl av mjölet och 1 dl ljummet vatten och låter den stå i rumstemp. Så ska grunden vara redo att baka med ett gäng timmar senare.

Surdegsgrund Alf

(Sempers mjölmix, vatten och äpple)
Dag 1
100 gr mjölmix
100 gr ljummet vatten (30-35 grader)
Halvt rivet äpple med skal

Dag 2
Blanda morgon och kväll

Dag 3
Blanda morgon och kväll

Dag 4
Har den skurit sig så bara häll bort den genomskinliga vätskan för att sedan mata din grund med
1 dl mjölmix
1 dl ljummet vatten
och blanda sedan

Dag 5
Det är denna dag det ska vara klart att baka med den. Tips på recept hittar du till höger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar