Säg hej till Alf |
Dag 1
100 gr mjölmix (jag använde sempers vanliga)
100 gr ljummet vatten (30-35 grader)
Halvt rivet äpple med skal
Dag 2
Blanda morgon och kväll
Dag 3
Blanda morgon och kväll
Dag 4
Har den skurit sig så bara häll bort den genomskinliga vätskan för att sedan mata din grund med
1 dl mjölmix
1 dl ljummet vatten
och blanda sedan
Dag 5
Det är denna dag det ska vara klart att baka med den. Tips på recept hittar du till höger.
Jaha, så hur förvarar man den? Jo, börja med att ge din grund ett namn, då mår den bättre. Min heter Alf. Alf matar jag ungefär 1 gång i veckan med 0,5 dl mjölmix och 0,5 dl ljummet vatten och såklart står den då i kylskåp. Samtidigt som jag matar Alf så häller jag ut ungefär hälften för att han inte ska växa för mycket. När det är dags att baka så tar jag ut Alf ur kylen på morgonen, matar honom med 1 dl mjölmix och 1 dl ljummet vatten och sedan låter jag honom stå i rumstemperatur tills kvällen eller nästa dag då jag bakar. Jag använder inte allt utan sparar en del av Alf i burken som jag sedan matar (0,5 dl mjölmix och 0,5 dl ljummet vatten) och lägger tillbaka honom i kylskåpet.
Har du frågor, tankar eller om något är otydligt så kommentera så ska jag svara så gott jag kan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar