måndag 7 oktober 2013

Min första surdegsgrund: Alf

Efter typ flera veckors läsande och googlande bestämde jag mig bara för att köra och påbörja en glutenfri surdegsgrund. Första dagen var det bara att blanda ihop allt och låta det stå. Det jag gjorde var att lämna glasburken öppen (som på bilden). Efter 5 dagar trodde jag att jag hade misslyckats totalt för grunden skar sig så jag gav upp, men hade inte orkat diska ur burken när en kompis kom på besök. Hon såg burken och sa direkt att det är så det ska bli. Det jag skulle göra nu var att tömma vätskan i toppen, mata grunden och sedan kunde jag baka med den och här kan ni läsa om resultatet på första bakningen och även hitta receptet.


Säg hej till Alf
 

Dag 1
100 gr mjölmix (jag använde sempers vanliga)
100 gr ljummet vatten (30-35 grader)
Halvt rivet äpple med skal

Dag 2
Blanda morgon och kväll

Dag 3
Blanda morgon och kväll

Dag 4
Har den skurit sig så bara häll bort den genomskinliga vätskan för att sedan mata din grund med
1 dl mjölmix
1 dl ljummet vatten
och blanda sedan

Dag 5
Det är denna dag det ska vara klart att baka med den. Tips på recept hittar du till höger.

Jaha, så hur förvarar man den? Jo, börja med att ge din grund ett namn, då mår den bättre. Min heter Alf. Alf matar jag ungefär 1 gång i veckan med 0,5 dl mjölmix och 0,5 dl ljummet vatten och såklart står den då i kylskåp. Samtidigt som jag matar Alf så häller jag ut ungefär hälften för att han inte ska växa för mycket. När det är dags att baka så tar jag ut Alf ur kylen på morgonen, matar honom med 1 dl mjölmix och 1 dl ljummet vatten och sedan låter jag honom stå i rumstemperatur tills kvällen eller nästa dag då jag bakar. Jag använder inte allt utan sparar en del av Alf i burken som jag sedan matar (0,5 dl mjölmix och 0,5 dl ljummet vatten) och lägger tillbaka honom i kylskåpet.

Har du frågor, tankar eller om något är otydligt så kommentera så ska jag svara så gott jag kan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar